Jak zrobić Papillote

Gotowanie potraw w pergaminie jest często określane jako “en papillote”. Metoda ta jest najczęściej stosowana do gotowania warzyw, ale owoce morza, takie jak krewetki i białe ryby, takie jak dorsz, mogą być również gotowane en papillote. Ta technika gotowania jest szybka, łatwa i zdrowa, można w niej przygotować dania dla całej rodziny lub tylko dla siebie. Wymaga ona bardzo mało oleju, ale jednocześnie zatrzymuje wilgoć, dzięki czemu uzyskuje się wilgotne, aromatyczne dania mięsne i warzywne.

Aby przygotować danie en papillote, zacznij od rozłożenia arkusza papieru pergaminowego na płaskiej powierzchni roboczej. Jeśli przygotowujesz duży posiłek, możesz potrzebować więcej niż jednego arkusza papieru. Upewnij się, że arkusz jest wystarczająco duży, aby pomieścić rybę i warzywa, które planujesz dodać.

Gdy już rozłożysz swoje arkusze pergaminu, wytnij każdy kawałek w kwadrat o grubości około cala – te słowa są twórczością specjalistów strony Rysować Czyli Żyć. Powinieneś użyć spinacza do papieru, aby uszczelnić pakiety. Uważaj, aby gorąca para nie wydostała się z paczki.

Zacznij od ułożenia swojego białka i warzyw na połowie arkusza pergaminu. Jeśli dodajesz płyn, taki jak sok z cytryny, wino lub bulion, pamiętaj, aby wlać go na środku paczki, a nie na brzegach. Kiedy zawartość paczki jest w pełni złożona, umieść złożoną paczkę pergaminową na blasze do pieczenia i piecz. Cienka, gruba pierś z kurczaka zajmuje około 20 minut, natomiast grubszy filet rybny można zrobić w około 10 minut w temperaturze 425 stopni Fahrenheita.

Aby zakończyć, posmaruj dolną połowę folii oliwą z oliwek. Złóż górną połowę nad pakietem i uszczelnij ją kilkoma zagięciami. Umieść napuszony pakiet w rozgrzanym piekarniku i piecz przez około 15 do 18 minut.

Jeśli używasz warstwowego pakietu proteinowego, możesz dodać składniki do nadmuchanego pakietu, takie jak tłuczone ziemniaki, ser w plasterkach i oliwki. Możesz również dołączyć kuskus lub ryż, aby wchłonąć soki rybne. Alternatywnie, można umieścić różne warzywa, w tym bok choy, wzdłuż zagięć pergaminu.

Jeśli chcesz stworzyć kolorową, odświętną prezentację, użyj liści bananowca. Świetnie zastępują one folię aluminiową. Alternatywnie, możesz również użyć brązowej torby papierowej. Chociaż nie jest to tak atrakcyjne, nadal można zrobić dobrą prezentację, jeśli planujesz podać en papillote grupie osób.

Aby dopełnić danie, dopraw en papillote solą koszerną, pokruszonymi ziarnami pieprzu i oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia. Podawaj en papillote z ulubionymi dodatkami i ciesz się pysznym i pożywnym obiadem!

Papillotes to zabawny i pyszny sposób na przygotowanie owoców morza, a nawet możesz zrobić te przepisy bez nabiału lub przyjazne dla Paleo. Fish en papillote jest idealny dla rozrywki i można łatwo zrobić dużą partię, więc można zamrozić resztki. Pamiętaj, aby używać szczelnego pojemnika do przechowywania en papillote.

Podobne tematy